Nieuwe trend: hybride events

Door de maatregelen om Covid-19 te bestrijden, is de evenementenbranche tot stilstand gekomen. Een harde klap, ook voor eventmanager en ondernemer David van Kruiselbergen, die net een nieuw bedrijf is gestart in deze branche.
David vertelt: “Gelukkig zijn twee belangrijke kwaliteiten van een goede evenementenmanager creativiteit én kennis van crowd management. De combinatie van die twee leidt tot hele goede ideeën over hoe we binnen de 1,5 meter afstand regel op een veilige manier weer aan de slag kunnen. In het kader hiervan heeft het Eventplatform een protocol voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen binnen de 1,5 meter samenleving opgesteld. Onze branche pleit er namelijk voor om – net als in Duitsland – een onderscheid te maken tussen evenementen zoals festivals en de zakelijke markt, zoals beurzen en congressen. Het protocol biedt een algemeen kader voor het veilig organiseren en bezoeken van zakelijke bijeenkomsten. Het bevat richtlijnen voor opdrachtgevers en organisatoren, accommodaties, toeleveranciers en bezoekers. Een mooi uitgangspunt voor mij om toe te passen op onze evenementenlocatie Oude Kerk Scheveningen, maar ook op de samenwerking met mijn partners op het gebied van bijvoorbeeld audiovisuele techniek en catering.”
De nieuwe situatie vraagt niet alleen om een andere indeling, looproutes en omgangsvormen. Het betekent ook dat er minder personen dan voorheen in één ruimte passen. David vertelt verder: “Dat er minder mensen in een ruimte mogen, is niet het enige; de corona-maatregelen hebben er ook voor gezorgd dat mensen veel bekender zijn met online bijeenkomsten. Nu we allemaal hebben ervaren hoeveel reistijd het scheelt om online deel te nemen, is deze vorm niet meer weg te denken. Er gaat een nieuwe trend ontstaan: hybride evenementen. Fysiek en online tegelijk. Dat kan relatief simpel, door een camera op het podium te zetten en alles live te streamen. Eventueel kan je dat ook interactief maken, zodat er ruimte is voor discussie met online deelnemers. Maar wat je het liefste wilt, is dat het voor zowel de deelnemers ter plaatse als de deelnemers online een echte belevenis is. En omdat die beleving zo anders is, vraagt dat om een ander programma. Online moet het korter zijn; niemand gaat een hele dag naar z’n laptop staren. Terwijl je als je fysiek aanwezig bent, juist de tijd wilt hebben om te netwerken. Een succesvol hybride evenement organiseren vraagt om extra voorbereiding, maar biedt tegelijkertijd zoveel kansen dat het absoluut de moeite waard is om daar in te investeren. Bij Oude Kerk Evenementen staan we te popelen om weer aan de slag te mogen vanaf juni. We hebben een prachtige historische locatie waar we, uiteraard volgens de richtlijnen, gasten kunnen ontvangen en we hebben professionele en creatieve eventmanagers die een succesvol hybride programma kunnen ontwikkelen. Onze partner in audiovisuele techniek Forward Events heeft de techniek én ervaring in huis om het streamen te verzorgen. Vorige week nog hebben we dit op locatie getest en alles werkte perfect. Reden genoeg om te proosten. Op een succesvolle samenwerking en op alle mooie events die nog komen. Wij zijn er klaar voor!